Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Viola
Zajtra >> Gertrúda

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Dnes sme takí vzdelaní, že nás už nič neprekvapí - okrem šťastného manželstva.

 -- WILDE


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 18. May 2024 19:43:30
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Dni svätého Martina

    Martin - Dni svätého Martina Dátum pridania 16.11.2005
    Kategória spravodajstvo

    Po niekoľkých rokoch organizácie Dní svätého Martina môžeme skonštatovať, že z jednodňovej oslavy sa stáva záležitosť skutočne viacdňová a pre všetkých obyvateľov mesta i návštevníkov. Dni sa začali v pondelok 7.novembra otvorením Dní medzinárodnej kuchyne v hoteli Turiec. Počas celého týždňa mohol každý ochutnať špeciality národnostných menšín, ktoré v našom meste pracujú – českej, maďarskej, poľskej a bulharskej.

    Drobné detaily krásy keramiky, z ktorej dýcha kus histórie si mohli návštevníci Kultúrneho centra po prvýkrát vychutnať v stredu, 9. novembra (do 2.decembra 2005). Výstavu džbankárskej tvorby od 17. storočia po súčasnosť pripravilo Kultúrne centrum v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine z jeho zbierok.

    Na štvrtok, 10. novembra zas Kultúrne centrum pripravilo v priestoroch baru Caffé v Turčianskej galérii vernisáž výstavy hodvábu a výrobkov z neho. Pôsobivú a netradičnú prehliadku mladej dizajnérky Sisi Szépe, ktorá pôsobí v Čechách si návštevníci môžu vychutnať do Vianoc.

    A týždeň sa pomaly naplnil a prišiel 11. november. Najskôr, dopoludnia sa v zasadačke MsU uskutočnila súťažná prehliadka, ktorú pre deti MŠ, ZŠ a CVČ pripravil Odbor školstva mesta Martin. Deti – v jednotlivých vekových kategóriách - mali za úlohu výtvarne, priestorovo alebo v počítačovom programe Power Point (tí najstarší) stvárniť odkaz nášho patróna v ich poňatí. O tom, že takáto akcia našla odozvu, svedčilo aj 164 zúčastnených detí a samozrejme - zaplnená zasadačka.

     


    Martin síce na bielom koni neprišiel ani do večera, avšak tých, ktorí sa o 17.hodine zúčastnili slávnostného otvorenia Galérie Oľgy M. v Milléniu (či vlastne pred ním), zima trošku aj vytrápila. Oľga Miartušová a český umelec Bořek Zeman sprístupnil výstavu svojich obrazov a plastík.

    Zlatý klinec programu prišiel – galavečer, zorganizovaný Odborom kultúry a regionálneho rozvoja sa začal o 18.hodine v Štúdiu SKD a sprevádzala nás ním moderátorská dvojica Andrea Kučerová a Peter Foldváry. Najskôr primátora a pozvaných hostí pozdravili národnostné menšiny, pracujúce v meste – za všetkých sa prihovorila Irena Zacharová z poľského Spolku A.Mickiewicza. Po nej PhDr. Eva Pančuhová odovzdala primátorovi kroniku mesta Martin za rok 2004. No a potom už primátor Stanislav Bernát rozdával ocenenia.

     



    Ďakovné listy v r.2005 získali:

    Ing. Boris Seryj - za investičnú a publikačnú činnosť v meste Martin. B. Seryj (*1930) sa v r. 1960 natrvalo usadil v Martine. Medzi nespočetnými výsledkami jeho investičnej činnosti pre mesto Martin sa nachádzajú napr. Lakovňa lokomotív v Závodoch ťažkého strojárstva, Výskumný a vývojový závod, Stredné odborné učilište strojárske na Baranovej, nová náraďovňa na pravom brehu Turca, ale aj Dom kultúry Strojár a mnoho iných. Boris Seryj je aj spoluautorom diela: 80 rokov skautingu v Turci.

    Ing. Ivan Roll - za povznesenie slovenskej knižnej a mediálnej kultúry v Martine ako centra národnej kultúry Slovákov
    I.Roll (*1922) je rodeným Martinčanom. Významným spôsobom sa pričinil o vybudovanie modernej ekonomickej štruktúry riadenia a technologickej inovácie slovenskej polygrafie, najmä tlačiarne Neografia v Martine a o výstavbu jej nového areálu v roku 1966 až 1973. Súhrn jeho pôsobenia je významným a unikátnym príspevkom k povzneseniu slovenskej knižnej a mediálnej kultúry.

    Cenu primátora v r.2005 získali:

    PhDr. Eva Pančuhová – za dlhoročné precízne vedenie kroniky mesta Martin. E. Pančuhová pochádza z okresu Ružomberok, vyštudovala na Katedre etnológie Filozofickej fakulty UK a od r.1973 pracuje v SNM v Martine. Písaním kroniky bola poverená 30. apríla 1998.

    Róbert Adamko - za účasť na rozvoji a činnosti mesta Martin, za podiel na jeho výstavbe a za zaujatie jednoznačného postoja v kritických augustových dňoch v roku 1968. R. Adamko (*1921) začal v Martine vykonávať funkciu tajomníka pre priemysel v r.1960. Mesto Martin mu okrem mnohého vďačí aj za to, že sa tu darilo Slovesnej jari, celoštátnej Scénickej žatve, divadlu a kultúre ako takej. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na jeho zanietenie pre oblasť telovýchovy a športu.

    Ján Masár - za účasť na rozvoji a činnosti mesta Martin, za podiel na jeho výstavbe a za zaujatie jednoznačného postoja v kritických augustových dňoch v roku 1968. J. Masár (*1921) pôsobil v Martine od novembra 1961 a vo funkcii tajomníka zabezpečoval rozvoj priemyslu, stavebníctva, obchodu a služieb. Bol osobne angažovaný na prípravách pre vytvorenie materiálnych podmienok pre príchod lekárskej fakulty do Martina.

    kolektív Jesseniovej LF UK v Martine - za tvorbu unikátnej lekárskej knihy „Diferenciálna diagnostika pomocou laborátornej medicíny“, ktorá vyšla vo svetovom vydavateľstve a šíri dobré meno mesta Martin ďaleko za jeho hranicami.

    Prof. MUDr. Dušan Meško, PhD pôsobí ako prednosta Kliniky telovýchovného lekárstva v Martine. Na svojom konte má 3 monografie, okrem toho je spoluatorom 4 monografií, 5 vysokoškolských skrípt. Je autorom a spoluautorom 64 pôvodných vedeckých prác, ako aj spoluriešiteľom mnohých vedecko-výskumných úloh. Je nositeľom desiatok rôznych ocenení.

    Prof. MUDr. RNDr. Rudolf Pullmann, PhD pôsobí ako prednosta Ústavu klinickej biochémie v Martine. Je zakladateľom prvého Ústavu klinickej biochémie na Slovensku – ako vysokoškolskej inštitúcie. Je autorom, resp. spoluautorom 13 monografií. Publikoval 220 plnotextových vedeckých prác, 250 abstraktov. Je členom odborných spoločností klinickej biochémie v Spojených štátoch amerických, Nemecku a Veľkej Británii. Okrem toho je aj čestným členom Poľskej spoločnosti laboratórnej diagnostiky.

    Prof. MUDr. Gabriela Nosáľová, DrSc. pôsobí ako vedúca Ústavu farmakológie v Martine, kde pracuje takmer štyri desaťročia. Je poprednou odborníčkou v oblasti farmakoterapie ochorení dýchacích ciest. Vydala 153 vedeckých prác publikovaných doma i v zahraničí. Je spoluautorkou dvoch patentov a držiteľkou množstva ocenení. V súčasnosti zastáva – okrem iných – aj funkciu podpredsedu Vedeckej rady Slovenskej akadémie vied v Bratislave, je predsedkyňou Etickej komisie Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine a členkou komisie pre liečivá Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

    Cenu mesta Martin v r.2005 získal:

    Milan Lechan za publicistickú a publikačnú činnosť.
    M. Lechan sa narodil v Michalovciach a ako publicista a redaktor začal pôsobiť od roku 1958. V roku 1967 sa stal redaktorom vydavateľstva Osveta v Martine, od roku 1996 je pracovníkom knižného centra v Žiline. Jeho personálna bibliografia obsahuje 355 záznamov o vlastnej literárnej tvorbe, ktorá bola vydaná knižne, časopisecky, alebo reprodukovaná v rozhlase a televízii od roku 1970 do roku 1998.

    Čestné občianstvo mesta Martin v r.2005 získal:

    Doc. PhDr. Ivan Mauer, Csc. za vynikajúcu trénersko – pedagogickú činnosť, ktorá priniesla športové úspechy doma aj v zahraničí v krasokorčuľovaní a za publicistickú činnosť. I. Mauer (*1925) je rodákom z Martina a tu sa aj spriatelil s korčuľovaním. V rokoch 1945 až 1956 bol 12-krát majstrom Slovenska a 2-krát majstrom Československu. Po ukončení aktívnej pretekárskej činnosti začal vychovávať trénerov, ktorí sa zaradili medzi svetové špičky. Od roku 1990 pracoval pre Medzinárodnú krasokorčuliarsku úniu. Ivan Mauer sa môže pochváliť – ako prvý a doposiaľ jediný – ziskom vysokého vyznamenania za celoživotné dielo v r.1996 – za vedecký výskum, ktorý aplikoval do praxe a za pedagogiku pri školeniach trénerov.

    Mgr. art. Barbora Bobuľová za reprezentáciu nášho mesta za hranicami Slovenskej republiky vo filmovom umení. B. Bobuľová je rodáčkou z Martina a jej meno sa po vyštudovaní herectva Bratislave stalo súčasťou takých filmových diel, akými sú napríklad: Nesmrteľná teta, Kráľovná šachu, Sväté srdce a mnoho ďalších.
    Mimoriadne úspešným bol pre Barboru Bobuľovú aj minulý rok, kedy získala cenu GUISEPPE DE SANTIS za herecký objav roka. Za zveľaďovanie kultúrnych vzťahov medzi Slovenskom a Talianskom jej odovzdal medailu slovenský veľvyslanec v Ríme. Aj tento rok sa niesol v znamení ocenení: Donatelov Dávid, Zlatý glóbus či Zlatá klapka.
    ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 345