Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Gertrúda
Zajtra >> Bernard

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
1. robot nesmie ublizit ludskej bytosti alebo necinnostou sposobit, ze ludskej bytosti bude sposobena skoda. 2. robot musi posluchat ludsku bytost okrem pripadov, ked rozkaz je v rozpore s prvym zakonom. 3. robot musi chranit svoju existenciu, okrem pripadov, ze tato ochrana je v rozpore s prvym a druhym zakonom.

 -- tri zakony robotiky, Isaac Asimov


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 19. May 2024 04:28:15
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Transparentné mesto sa sťahuje do panelákov a dedín Turca

    Martin - Transparentné mesto sa sťahuje do panelákov a dedín Turca Dátum pridania 19.11.2010
    Kategória spravodajstvo

    Projekt Transparentné mesto dnešným dňom zasiahne ešte konkrétnejšie do života a rodinných rozpočtov nielen obyvateľov mesta Martin, ale aj okolitých miest a obcí. Dva roky po spustení projektu mesto ponúka možnosť výrazných úspor, ktoré dosahuje zavedením elektronických aukcií, aj neziskovým združeniam a organizáciám, spoločenstvám vlastníkov bytov a samosprávam Turca.

    „Elektronické aukcie ušetrili mestu Martin za prvý rok fungovania jednu štvrtinu predpokladaných nákladov. Ušetrili sme tak konkrétnu sumu takmer 300 tisíc eur, ktoré ostali v mestskom rozpočte a mohli sme ich použiť na pokrytie iných potrebných nákladov. Nedávno mi jeden Martinčan hovoril o tom, že sa chystajú zatepľovať bytovku. Hovoril o skúsenostiach z okolitých bytoviek, kedy si po ich zateplení predseda spoločenstva kúpil nové auto, alebo išiel na luxusnú dovolenku. Vyjadril obavu z toho, že s ostatnými obyvateľmi sa aj oni poskladajú na bonus pre ich predsedu, ktorý to celé vybavuje a zbytočne tak projekt zatepľovania preplatia. Vtedy vznikol nápad nájsť spôsob ako ponúknuť výhody elektronických aukcií priamo obyvateľom nášho mesta. Chcel som nájsť konkrétne riešenie, ako im pomôžeme bojovať s korupciou, ktorá im siaha na rodinný rozpočet.

    Po stretnutí s firmou, ktorá prevádzkuje náš elektronický aukčný dom sme dospeli k riešeniu, ktoré ide ešte ďalej. Od dnešného dňa ponúkame možnosť využitia elektronických aukcií nielen martinským spoločenstvám vlastníkov bytov, ale aj iným verejnoprospešným subjektom a organizáciám so sídlom v našom meste. Ak potrebujú nakúpiť tovar alebo služby, môžu na to využiť elektronické aukcie. Rátam, že takýmto zúžením priestoru na korupciu ušetria a napríklad si okrem plánovaného zateplenia za ušetrenú sumu dajú vymaľovať aj schodisko alebo pivnice.

    Ako predsedovi Združenia miest a obcí Turca mi nedalo, aby sme  do rozšírenia licencie elektronického aukčného domu nezahrnuli aj samosprávy Turca. V čase, kedy vláda pripravuje novely zákonov o verejnom obstarávaní, tak majú samosprávy Turca už dvere do nášho elektronického aukčného domu otvorené,“ opisuje cestu, ako sa k novej možnosti boja s korupciou opäť raz ako prví dostanú Martinčania, primátor Andrej Hrnčiar.

    O tom, že spustenie projektu ešte v roku 2008 znamenalo len začiatok ďalších transparentných procesov svedčia aj mnohé ďalšie novinky.

    Jednou z ostatných je spustenie Mapy elektronických aukcií mesta Martin, kde si každý na webovej mape (www.transparentnemesto.sk/mapa) môže veľmi jednoducho prezrieť aktualizované lokality, kde mesto realizovalo investičné akcie a šetrilo formou elektronických aukcií. Martinčania tak ešte hmatateľnejšie spoznajú miesta a projekty v ich okolí, kde úradovala transparentnosť. Každá investičná akcia má na mape svoju značku, ktorá po kliknutí ukáže základné informácie, ako názov a termín aukcie, víťaznú a ušetrenú sumu a samozrejme aj meno spoločnosti, ktorá aukciu vyhrala. Navyše sa po kliknutí na názov aukcie otvorí v prehliadači priamo stránka aukcie s kompletnými detailmi vrátane výzvy a projektovej dokumentácie, vývoja ceny počas aukcie a uzavretej zmluvy o dielo.

    Ďalšou novinkou je spustenie Elektronického prieskumu trhu, pre všetky verejné obstarávania pre zákazky (tovary, služby a stavebné práce) v hodnote 400-3000 Eur online v reálnom čase. V praxi to predstavuje obstarávanie  zodpovedným zamestnancom mesta cez webovú stránku elektronického aukčného domu martin.ebit.sk. Kým doteraz sa pri zákazkách v tejto hodnote prieskum trhu vykonával v súlade splatnou legislatívou telefonicky, po novom je zámer obstarania zákazky zverejnený aj online v reálnom čase elektronicky, pričom záujem a výška ceny sa ručne eviduje do systému. Všetci záujemcovia tak majú hodnotu zákazky sprístupnenú a je možné z ich strany prakticky neobmedzene meniť cenové ponuky.

    Projekt Transparentné mesto začalo mesto Martin pripravovať ešte v júli 2008. Zavádzanie komplexného balíka protikorupčných opatrení pokračovalo v júli 2009 spustením webovej stránky www.transparentnemesto.sk a zavedením elektronických aukcií v internetovom aukčnom dome martin.ebit.sk
    Projekt sa stal vzorom pre slovenské samosprávy a vládu a pri tvorbe novej protikorupčnej stratégie sa ním inšpiruje Európska únia. Našiel si však aj svojich neprajníkov, ktorý si zvykli korupciu využívať na svoj prospech. Tieto podnikateľské subjekty a finančné skupiny sa dnes aktívne snažia ďalšie napredovanie projektu zvrátiť ovplyvňovaním volebnej kampane.

    ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 380