Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Galina
Zajtra >> Florián

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Realista je človek, ktorý má správny odstup od svojich ideálov.

 -- Truman Capote


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 03. May 2024 06:34:54
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Fórum

    Vyhľadávanie:

    BEZDOMOVCI






    2008-03-10 14:16:11

    "Môj starý otec podbíjal na štreke kolajnice, no o psychologii vedel viac ako celý ansábel učitelov na vysokej škole. Mal prostý sedliacky rozum, bez neho je každá teoria bezceným brakom bez hodnoty a navyše vysoko škodlivou"-Atolm to je nápad zrušiť psychológiu na na vysokej škole a študentov poslať podbíjať švelere, možno by bolo najlepšie zrušiť všetky VŠ,to by sa ušetrilo peňazí a aj trate by sa poopravovali ale tento nápad tu už bol, použili ho myslím červení kméri niekde v Azii a nedopadlo to najslávnejšie.

    2008-03-10 12:43:37

    mimochodom,mna ortoped skoro nakopal, ked som behom 2 mesiacov prisiel s tym istym urazom.. lebo som nepocuval jeho doporucenia... a mal pravdu. nema pravo sa hnevat? obvzlast mladi ludia su prchkejsi. a to im hovorime aby si stali za svojim...

    2008-03-10 12:38:49

    tak im podme pomoct....

    2008-03-10 12:37:40

    obcan-mt.poobtinať niekomu ruku aj ako metaforu možež použiť ty , aj ja , ako obyčajní občania, ale nesmie a nemože ju použiť psycholog, ktorý chce svojou profesiou riešiť problémy spoločnosti. TO potom lekár može použiť metaforu trebáss podusme ich a bude pokoj. Čo sa týka ich "projektu", alebo vízie, už som sa k nej vyjadrila atrvám na tom. Keby to fungovalo podľa ich predstáv, dostali by Nobelovu cenu za vyriešenie tejto sociálnej problematiky v rámci celého sveta.

    2008-03-10 12:11:59

    atolm, z prispevkov Beatrix na fore neviem usudit nic o jej vedomostiach. vsimol som si jej hnev na odsudenie vs. vzdelanych ludi a zatracovani predmetneho navrhu. a hnev je vlastny vsetkym ludom bez ohladu na vzdelanie. dokonca aj sv. Jan Krstitel, ci samotny Pan Jezis davali svoj hnev na javo.. mozme polemizovat o tom, ci sa nedal trochu miernit. ja osobne si vazim aj sedliacky rozum, avsak uznavam ze so sedliackym rozumom sa nedaju vidiet veci v sirsich suvislostiach. nik vas neodsudzuje za zistne dovody. pomohli ste par ludom. to je skvele. ale mam pocit ze projekt tychto mladych ludi ide dalej a riesi viacero veci. ked si vsimnete, vstup je v prvom rade dobrovolny. a ta zvysna cast sa da vysvetlit vselijako: forma aktivizacnych prac, postih za znecistovanie.. mimochodom, skuste prosim zareagovat na to prirovanie k pokutam pre fajciarov za znecistenie. a naozaj si myslim ze psychologia ma vela spolocne s medicinou.. vy ste sa pomenovali ako psycholog amater, alebo nieco v tom zmysle... keby vas isiel operovat kardiochirurg amater...?
    saskia, aj ja by som niektorym poobtinal ruky... co to brat ako metaforu na to aby boli nejakym postihom upozorneni, ze robia zle?

    2008-03-10 08:21:49

    to myslíš vedomosti typu beatrix ? Prečítaj na tomto fore,akými vedostami disponuje pred skončením psychologie. je vedla ako jedla, na to príde malé dieťa,navyše disponuje pýchou ktorá ju obmedzuje pochopiť to najzákladnejšie a najdôležitejšie, čo v žiadnych školách neučia. Môj starý otec podbíjal na štreke kolajnice, no o psychologii vedel viac ako celý ansábel učitelov na vysokej škole. Mal prostý sedliacky rozum, bez neho je každá teoria bezceným brakom bez hodnoty a navyše vysoko škodlivou.najprv treba chápať základ ktorej hovoríme ludskosť /alebo aj inak/ a potom budovať teorie, dnes je to spravidla naopak. To že si to aj niktorí vyškoškolsky vzdelaní uvedomujú, je samozrejme realitou. Ja neodsudzujem vzdelaných, odsudzujem vzdelanie s pýchou lebo tá je životu nebezpečná.
    Projekt Priekopa som spravil zo zištných dôvodov kôli sebe /to hovorím inak všade/.Hladal som pomoc pre seba, bolo som v koncoch, a vtedy ma napadla "prevratná" myšlienka, že ked pomôžem druhým pomôžem aj sebe. A ono to funguje, geniálne funguje...
    bezdomovci slúžia mne a ja im, vzájomne to funguje. nikedy mám pocit že oni viac slúžia mne ako ja im, no potom sa to snažím akosi kompenzovať.
    tento proces vzájomného slúženia je základom pre zmenu celej ludskej spoločnosti. Ludia sú chudobní preto, lebo nevedia zdielať, preto je proces zastavený a nemyslím chudobu fyzickú ale tú duchovnú , ta fyzická je len dôsledok tej duchovnej.
    takže tak.

    2008-03-10 06:57:08

    no atolm, hnev preto, ze urazate ludi, ktori maju nazor ze ak chcu nieco robit, tak musia mat najprv vedomosti. a potom poznam dost ludi s vs. vzdelanim a zeby im chybala ludskost... nevsimol som si. ked je chyba v spolocnosti, preco ste spravili projekt Priekopa? preco nerobite nieco na zmenu celej spolocnosti?
    viktor, kolko mladych poznate, ktori verejne prisli s nejakym navrhom riesenia? myslite ze ich niekto pocuva? mimochodom, nemate niekde v zalohe link na blog p.primatora? dakujem.

    2008-03-09 19:12:52

    prečo hnev, občan mt ???
    Povedal som im svoj názor na riešenie toho čo navrhli a ak nie priamo riešenie tak som im navrhol aby zmenili zasadne prístup k uvedenej problematike.
    A prečo sa hneváte vy občan-mt elektrikár s SOU ? Co vás pobúrilo, len to že som neprejavil záujem o uvedený názor ?
    ja si myslím že p. primátor prejaví záujem o tento štýl pomoci bezdomovcom lebo mu je zrozumitelný, o môj nezrozumitelný nemá nikto záujem, preto si ho musím riešiť sám.ale to je myslím v poriadku...
    to upozornenie je dobré, uplne ho schvalujem.

    2008-03-09 14:43:10

    občan-mt,veď primátor pozorne sleduje toto forum. Už mohol zareagovať. Vo svojom blogu v Sme tvrdí, že prijme každého občana. Tí dvaja mládežníci ho možu predsa sami vyhľadat a požiadať o pomoc. Rád by som vedel, čo sa im sľúbi. Lebo sľuby budú. Možu zájsť aj za p. dr.Červeňovou, je predsedníčkou socialnej komisie. Ale veď to musia oni sami konať a nie sa urážať. Ak ich uráža názor, že to ich riešenie je síce pekné, ale neuskutočitelné,nech dokážu opak. Z boja sa neuteká. A odcho do cudziny? No nech si to tam idú vyskúšať.

    2008-03-09 14:05:41

    atolm, vzbudite hnev cloveka automatickym odsudenim ludi mozno znamych Beatrix ci Balkiho a potom sa cudujete reakciam. psycholog i strojar su mozno ludia,kotri citia hnev tak ako aj ja - elektrikar s SOU. dalej im odpovedate vyhybavo ci vobec ako vacsina starsich mladsim. potom sa divite ze nevyslovuju svoje nazory a idu tam kde ich chcu pocuvat. trosku priliz tvrde vyjadrenia od Beatrix su ale vzdy aspon z casti k veci... plati co som pisal: chcem upozornit p. primatora na tento pocin

    2008-03-09 08:01:11

    mnohým nám zostáva len povzdych: čo urobila s mladými táto doba ?
    mladí boli kedysi nositelia nových myšlienok, vlastne aj teraz sú...
    Tých výnimiek je málo, lebo by sme o nich s času na čas počuli. mladé odchádza na západ zbierať skúsenosti, časo odídu dobrí a vracajú sa skúsení, len človeka tam navždy nechajú. poznám takých. Degenerácia ducha je v plnom prúde
    takže vitajme v zlých časoch, lebo bude ako nebolo...

    2008-03-09 01:57:17

    RE: Karkos, brzdi! To čo tu píšeš skús nasmerovať iným smerom, napríklad na odpor voči oplotenia mesta. Ak nechápeš, daj si pauzu. Jeden pán z úradu tiež obťažuje ...

    2008-03-08 22:03:06

    kolkokrát karkos si sa už prevtelil ?
    ked nie sú argumenty tak sú podrypavacké reči typu karkos. ved čo iné dokážeš okrem špiny v ktorej si už dlho namočený.Tak sa odmoč a špinu nechaj na tomto fore, ak si myslíš že sa očistíš.

    2008-03-08 21:39:08

    Re Beatrix
    Absolutne s tebou suhlasim. saskia je zakomplexovana stara krava. Vies co je jej najvacsi problem? Chyba jej sex. A potrebuje sa odbavit na na internete. Atolm si mysli ked si nechava pletit od bezdomovcou ze zachrani zemegulu. Atolm priznaj sa ze z nich zijes! A obcas nejaku tu bezdomovkynu aj poobtazujes. A ze su z toho aj nejake deti..... Dost o tom tie zeny aj rozpravaju.....

    2008-03-08 20:07:50

    Saskia a atolm, podla mna na vas vidno ako vidite len to, ze ste uz stari a podla vas skuseni a co vsetko ste vy uz spravili. To je cele o tom. A studentov vidite ako tych co sa len zabavaju, nemaju skusenosti a rozpravaju teoreticki. To je cele o tom. Podla mna je skoda s vami komunikovat, nestojite mi za namahu. Saskia vidno ze si stara skostnatena zenska a moja mama je inteligentnejsia a moj navrch chape. V kuse len slovickaris, "poobtinala ruky" to ty nechapes, ze slo o slovny obrat. A takto, spytam sa vas jednu vec, vas oboch? Ako viete, ze ja som nepreskakala 10-krat viac v zivote ako vy do mojho veku? Takze tak. Nemam zaujem s vami diskutovat. Pretoze vy stari nedovolite mladym nieco riesit, tak mladi odchadzaju do zahranicia a na tomto sprostom Slovensku ostavaju len delikventi a bezdomovci. Bravo! To je vsetko k vam. Nemam zaujem sa uz s vami hasterit, kto ma pravdu. Saskia, svoje verejne ospravedlnenie si mozes strcit Vy stari a mudri majte sa tu krasne a kvakajte si dalej. Len posledna vec, akakolvek snaha ktora bola na zaciatku zkrz vase nepochopenie a ustavicne zhadzovanie a kritiky, padla. Najlepsie je mladych zhodit a nie podporit. Vidno ze ani jeden z vas nema VS vzdelane dieta, inak by ste sa takto chovat nemohli. Atolm prajem vam s tymi 8 bezdomovcami (ako bolo v clanku) vela uspechov!

    2008-03-08 13:13:06

    A ešte Beatrix, naštuduj si , čo znamená slovo empatia, ktorým sa tu oháňaš, a pokús sa podľa toho správa´t vo svojom živote.

    2008-03-08 13:08:03

    A ešte niečo. Beatrix, ak urobíš pre tú skupinu ĺudí, o ktorej ste vy s Balkim začali na tejto stránke diskutovať aspoň desatinu toho, čo pre nich urobil atolm , tak sa Vám verejne ospravedlním.

    2008-03-08 13:03:50

    Balki, a hlavne Beatrix, to čo ste predviedli v tejto diskusii, je trapne divadlo. Boh nás ochraňuj pred takýmito "psychologmi" a takýmto riešením problémov. "poobtínala by som im ruky" povedala budúca absolventka psychologie na adresu svojich klientov , ktorí sú témou jej diplomovrj práce. mala som dobrý pocit, že mládež má záujem o pálčivé problémy našej spoločnosti. Ale to,čo ste tu predviedli.... nerozumiem o čo vám ide. Ale ani nemožem, nie som patrične vzdelaná. Som len obyčajná stará žena, ktorá už preskákala kadečo. Ale želám Vám veľa úspechov.

    2008-03-08 11:24:12

    betatix, ja pijem len vodu lebo som sa stal dobrovolne abstinentom aby som mohol nikomu niečo vyčítať.
    hovoríš stále o prevychovávaní, kohosi,kedy už prevychováš seba a staneš sa človekom ? zatial si len namyslenou nánou...
    moc zjedonušuješ, aby si sa sama pochopila.
    ano, kemp rieši len dôsledky, je to hrozne málo, no vieme riešiť príčiny a ty nechceš o nich ani počuť. Nechápeš že to je aj v tebe ??? a iných podobných tebe ???
    ved čo tu píšeš svedčí o tebe.
    Aké to mám uznávať autority, vari tých ktorí učia psychologiu a o živote nič nevedia ? či politikov ktorí berú pre seba, no pre svoju tuposť najviac seba okrádajú ?
    Kto je tá autorita, koho tým myslíš aby som si ju uctil a uznával ? Vari pápež, politici, celebrity, či kto ?

    2008-03-08 10:51:11

    O.K., tak Ti aspoň touto cestou poprajem všetko najlepšie k MDŽ. Nazdar. Mravec

    2008-03-08 09:23:09

    Mravec, prosim ta zacni citat od zaciaku a zistis, kto koho zacal urazat prvy? To ze niekto byva s bezdomovcami neznamena ze vie vsetko o tejto problematike. Ty tiez vidis len atolmovu stranku, nic ine. OK tvoj nazor ale nestaraj sa do diskusie mna a atolma!

    2008-03-08 09:14:23

    Neviem, či mám právo zasahovať do tejto debaty medzi Beatrix a Atolmom, no nedá mi nereagovať na to, čo čítam. Je mi z toho smutno. Ako je to možné, že ľudia nedokážu počúvať sami seba? Že nedokážu, prípadne nechcú pochopiť druhého človeka. Čím všetkým musí človek ešte prejsť, aby dokázal vnímať aspoň sám seba? Je to také ťažké sa odosobniť a vnímať podstatu toho, čo sa tu píše? ... Beatrix, i napriek tomu, že Atolm nemá VŠ a Ty ju pravdepodobne získaš, ver tomu, že Atolm má toľko skúseností s problémom, o ktorom tu i ty píšeš, že jedna hodina, ktorú by si "vnímavo" strávila s týmto človekom, by bola viac, ako rok štúdia na psychlogickej fakulte. To je môj názor na posledné dva Vaše diskusné príspevky. Prosím, snaž sa to vnímať bez urážky, myslím to skutočne dobre. Nazdar. Mravec

    2008-03-08 08:15:22

    Atolm ty si vazne smiesny. Ale aspon si sa ukazal. Skvele, takze si jeden z bezdomovcov, chlastas ako oni, zijes ako oni. A tak im pomahas tym par uboziakov ktori tam s tebou byvaju. To je tvoje riesenie. Ale preco nepripustas aj niecie ine? Ano je mi odporne ako sa spravaju a znecistuju kazdu lavicku, stanice. Rozbijaj flase. Ale nie su mi osporni ti ludia. Kedy si to konecne mienis uvedomit? Samozrejme ze ich treba prevychovat aby sa chovali ako ludia, ktori neberu podporu, okradaju ludi, nevyberaju z kosov ale aby si sami boli schopni zarobit na byvanie a zivobytie? Co je na tom zle? Ty nie si normalny a mam pocit, ze ked pijes s nimi tak uz nevidis ako sa to da riesit inak. Tym co si napisal, si vlastne naznacil, ze mame pit s nimi, spavat po lavickach aby sme ich pochopili. Ako precpac ale ludia ktori robia pre drogovo zavislych by mali tiez uzivat drogy? A kto by to potom riadil. Prosim zamysli sa nad tymi hlupostami co pises. To pochopenie cloveka v takejto situacie mozes aj bez takeho spravania. Nazyva sa to totiz empatia. Neviem ci poznas take slovo. A nakoniec si aj tak napisal, ze ten tvoj kemp v zasade nic neriesi. A nevies aj tak na ktoru stranu sa mas pridat. Furt menis nazory. Nestojis si za slovom. Aby si vzdy ostal ten najlepsi. A to by nam este chybalo aby ludia ako ty riadili stat. Ved ty neuznavas ziadne autority, vobec nikoho len seba!!! Neviem kto je tu sebec??? Sam sa skryvas za pomoc bezdomovcov a nic ine nepocujes a nevidis. Podla mna si len ty dokazujes ze mas nad nich. Pretoze nad inych nemas. Zvysujes si tak rank...pozri si do slovnika

    2008-03-07 23:16:11

    betatrix, ešte ti odpoviem na tvoju otázku. mne sa nepáči čo robia bezdomovci, rozhodne s tým niečo robím a nie sú to prijemné veci ani nevypadajú moc človečensky, nikedy používam aj hrubé prostriedky.
    No o to viac sa mi nepáčia rakcie ktoré predvádzaš ty a tebe podobní, ty nemáš pochopenie ty máš odpor, to je rozdiel. ludia ako ty vyrabajú správanie opitých bezdomovcov bez toho aby si si to uvedomovali.a to ešte študuješ psychologiu.
    a ty chceš pomáhať tým voči komu máš podvedomý či vedomý odpor ? Ved sa budeš cítiť ako nadradená nad niečím a alkoholik to podvedome vyciti a možno ti niečo naslubuje, no výsledok bude nulový. Keby si im chcela ozaj pomáhať musíš sa znížiť, lebo ked sa neznížiš s vysoka nič neuvidíš !
    nikde na hornej orave jeden farár chcel pomáhať dvom bezdomovcom. dával im jesť, učil ich modliť, vyžadoval od nich to či ono. Nakoniec ho títo dvaja okradli a zbili, čo myslíš kto bol za to zodpovedný ?
    Oni či on ?
    Dav povie že oni, ja vravím že on. A vieš prečo ? Lebo očakával zmenu na svoj obraz. tak ako ty očakávaš zmenu na svoj obraz...
    rozmýšlaj o tom, a radšej hamuj, lebo v tomto prostredí je nevedomosť nebezpečná. radšej sa starať o detičky či babky, tam je riziko menšie ...

    2008-03-07 20:58:51

    Vieš, Balki, podstatný je dobrý úmysel a odhodlanie urobiť dobrú vec, najmä ak je to snaha pomôcť niekomu. Na samotnej forme až tak veľmi nezáleží. To skôr od toho, akým spôsobom cielený výsledok dosahuješ. Pri tom všetkom je potrebné si uvedomiť, či to, čo robíme je skutočne pomocou, alebo je to len naším chcením urobiť niečo, aby to naplnilo naše sebauspokojenie. Pomoc je to, čo niekomu prospeje (najmä vo vyvoji), nie to, čo mu urobí radosť, alebo blažený pocit. To býva väčšinou falošné. Keď sa do niečoho pustíš a máš úprimnú snahu tým povzniesť svoje okolie a tým prirodzene aj seba, okolnosti samé ti ukážu, akou formou to máš urobiť, t. j., ak si presvedčený, že Váš projekt je dobrý a myslíš to úprimne, začni podnikať konkrétne kroky a život Ti sám pod nohy podsunie správne riešenia a nemusia sa práve týkať detailov Vášho projektu. Ľudia majú v živote rôzne poslania, no keď sa do ničoho nepustia, stále to zostáva len vo forme teórií a nesplnených snov. Berme život ako príležitosť a v tejto príležitosti som ochotný pomôcť. Nezáleží na tom, či s projektom súhlasím alebo nie. Akú hodnotu bude mať pre teba môj súhlas, alebo nesúhlas, keď si sám nevyskúšaš, či je to skutočne správne riešenie alebo nie. Možno, že keď sa do niečoho takého pustíš, stretneš pri tom takých ľudí, ktorý ťa môžu posunúť o kus dopredu i bez veľkej námahy, no možno aj takých, ktorí ťa budú všemožne brzdiť. A pomocou týchto všetkých ľudí budeš mať možnosť sledovať, čo je správne a čo nie. Veľa krát stačí mať otvorené oči aj uši, no netreba zabúdať aj na srdce - najmä to, o ktorom hovoril v svojich príspevkoch Atolm. Atolm mal odvahu sa do niečoho pustiť sám, ako jedinec, a využil na to všetky svoje dostupné príležitosti, ktoré mal k dispozícií i najpriek všemožnému odporu okolia. Všetko trvá nejaký čas, všetko má svoj vývoj. Atolm začal proces, ktorý už nemožno len tak zastaviť, takisto, ako sa nedá zastaviť vývoj, vývoj človeka. Buď pôjdeš smerom tohto vývoja, a ten Ťa sám bude posúvať dopredu , alebo pôjdeš proti nemu a ťa odsunie. Záleží len od Tvojho rozhodnutia, krok musíš urobiť TY SÁM. A možno sa niekde pri podobných aktivitách spolu stretneme a myslím, že vonkoncom nebude dôležité, či sa budeme poznať z tohto fóra, alebo nie. Nazdar. Mravec

    2008-03-07 20:53:38

    obcan mt, už na niktoré otázky odpovedal maravec, no odpoviem vám na vašu otázku o tom že som zaujatý voči vzdelaným. som skôr zaujatý voci stereotypu myslenia a ako vidno tí vvzdelaní" sú ním často postihnutí.
    Moje navrhované riešenie je podmienené iným myslením ako tým čo sa nosí a predsa je slepé, lebo keby nebolo svet vypadá inak. Či vari tento svet riadia nevzdelaní ludia ako som ja ? Môžete mi odpovedať ?
    To že títo vzdelaní ešte reagujú je podla vás čudo, no ja si myslím že to čudo je nikde inde.
    ked sa pýtate s čím súhlasím a s čím nesúhlasím, je to len dielčie riešenie dôsledkov, a to nemá velký zmysel, tak ako je kemp dielčím riešením, takže nerieši vlastne nič, lebo podstata je inde.
    takže kemp nemení spoločnosť, len rieši dôsledky, a tie príčiny vidím inde, už som ich tu v tejto diskusii naznačil, stačí čítať dozadu.
    je zaujímavé že ste si ich ani vy nevšimol...
    mravec tiež položil pár dobrých otázok, no odpovede sme sa nedočkali.
    lebo hladať ako by sa dalo perzekuuovať pár opilcov ktorí zamorujú prostredie okolo nás, nepovažujem za doležitejšie ako smietku v oku.
    No objavovať znávislosti vatšinovej spoločnosti ktoré ničia všetko živé aj neživé nejaví nikto záujem.Ona je dôsledkom chorob socialnych, zdravotných, politických, ona zabíja a ničí, nie len bezdomovcov.

    beatrix, správanie bezdomovcov ktoré vidávaš na staniciach je presne v súlade s tvojim myslením a konaním, stačí si prečítať tvoje príspevky v tejto diskusii.
    Neveríš ? Už nechceš o tom diskutovať ?

    Chýba ti akákolvek sebareflexia dievča, myslím si že by si nemala robiť psycholožku, ak len pre králikov, nie pre ludí.
    Občan mt by ti zveril ludí ?



    2008-03-07 19:56:22

    Občan_mt, už sme tu nechceli písať. Len chceme niečo urobiť pre ľudí, ktorí žijú s nami avšak izolovaní (z časti spoločnosťou, z časti z ich pričinenia). Primátorovi i rôznym organizáciam chceme napísať aj my. Očakávali sme tu nejaké ďalšie podnety. To prirovnanie k fajčiarom bolo trefné. Strojárovi a psychologičke sa vážne ťažko vymýšľajú právnické finty. Ale VS vzdelani ludia maju predsa znamych studujucich pravo...nejake finty sa budu dat zohnat. Ale zdá sa, že úplne nezrozumitelné to nebolo. Mravec - na jednej strane tvrdíš, že je to zlé, na druhej nám ponúkaš pomoc. Ako si to máme vysvetliť?

    2008-03-07 18:59:27

    Dakujem za jediny pozitivny nazaor od obcana_mt, aspon niekto pochopil, ze nejde o koncentracne tabory a podobne. Samozrejme chapem, ze nasilne zaclenovanie do spolocnosti nikam nevedie. Rovnako chapem, ze nie kazdy by sa takehoto programu chcel zucastnit. Ale mnohi by chceli a nemozu Nemaju uz sancu. A mnohi, aj vdaka alkoholizmu a dlhodobej nezamestnanosti si uz nedokazu pripustit, ze by sa mohli vratit spat. Obcan_mt vyjadril podstatu najma v tom ako napisal, ze tých ludi treba motivovat aby pochopili, ze takto nemusia skoncit. Samozrejme ze nosnym bodom prace bola psycho-socologicka cast, pretoze do tej sa nielen najviac rozumieme ale podla mna je aj jednou z najpodstatnejsich pri zmene myslenia, nielen bezdomovcov. Co sa tyka toho postihovania za znecistovanie, vandalizmus. Jednou z aleternativ by malo byt aj odstranenie takejto skody. Napriklad formou ocistenia travnatych ploch. Jasne, atolm sa ohradi, ze vsetci znecistuju. Pravda je, za to by som kazdemu ruky poobtinala. Este chcem napisat jeden priklad. Dochadzam z VS Z Banskej Bystrice. Na zeleznicnej aj autobusovej stanici sa potuluje velke mnozstvo bezdomovcov. Na zeleznicnej stanici sa biju s policajtami, ktori si s nimi nevedia rady, lavicky su nechutne znecistene. Ja sama si nemam ani kde sadnut,ked cakam na vlak. A nie raz sa mi stalo, ze ma takyto ludia obtazovali. A ani jeden nebol striezvy. Podla mna, by za taketo spravanie mali byt postihovani a jednou z foriem je nastup do resocializacneho centra a potom do prace. Co mi povie atolm na taketo spravanie bezdomovcov? Je to v poriadku???

    2008-03-07 15:36:50

    Prepáčte, obcan_MT, že zasa použijem namiesto odpovede otázku: prečo hovoríme o bezdomovcoch ako o "nich"? ... aby oni nezostali spokojní so životom , ktorý vedú? Nie sme to náhodou MY? My všetci? Kto tvorí spoločnosť, v ktorej žijeme? Ja, Ty, On, ..., tvoríme ju MY, každý jeden, sám za seba. Sú to vždy jednotlivci. Bohatí, chudobní, sladkí aj slaní. Akí sme jednotlivci, takú máme spoločnosť, v ktorej žijeme. Aké hodnoty máme ako jednotlivci, také hodnoty máme aj v spoločnosti. Každý má v tejto spoločnosti nejakú úlohu a veľmi záleží iba od neho, ako sa jej zhostí. Ja viem, je v tejto dobe ťažko presadzovať taký, alebo onaký názor, ktorý sa vymyká "normálnostiam" zabehnutého systému, človek je potom označovaný väčšinou za blázna, no keď nezačne so zmenami vždy ako jednotlivci, ku ktorým sa postupne pridávajú ďalší blázni, a najlepšie je začať vždy od seba, nemyslím, že sa podarí presadiť "systematicky", alebo "projektovo" prirodzený názor ľudskosti v systéme, ktorý samotný hlása (realizuje) neľudskosť. My chceme aby systém, ktorý vyprodukoval bezdomovcov, začal ísť sám proti sebe (akýmkľvek spôsobom, trebárs pod rúškom ľudskosti)? ... Mravec

    2008-03-07 14:55:50

    mravec, dakujem za odpoved.
    Vy aj atolm hovorite, ze treba zmenit myslenie spolocnosti. dobre. pripustme ze nevsimavost a nahananie za hmotnym su jednym z hlavnych zdrojov problemov ako je bezdomovectvo. napada ma z voleja jedna otazka: co v tejto oblasti riesi projekt Priekopa, ktory je tu spominany? je to dobry krok. nepopieram. pomaha a ucinne. ale ako to meni spolocnost? co navrhujete, vy i atolm na to aby sa spolocnost zmenila? pripustam ze ta represia je zneuzitelna a ani pravnici (taketo vzdelanie nepredpokladam ani u jedneho z autorov) nevymyslia taku formulaciu, aby bola nezneuzitelna. Mozno keby bola ta pasaz preformulovana, aby bolo jasne, ako presne to bolo myslene... Je to ako alternativa k trestu.. za co? za bezdomovectvo? hadam ze nie.. mozno za znecistovanie? vytrznosti? je to mozne? oboje je spominane v tej praci... priklanam sa k tomu. ved aj fajciari su postihovani za znecistovanie... a mozno by som to ja ponal trochu inak - motivovat tych ludi aby nezostali spokojni so zivotom ktory vedu.. ci netuzia aj oni po teplej strave a streche nad hlavou vlastnym pricinenim, pan atolm?
    Mimochodom vase reakcie su akesi.. ustretovejsie a prejavujuce ochotu...

    2008-03-07 14:18:28

    Dobrý deň, obcan_MT. Pokúsim sa odpovedať na Vašu otázku, citujem: chýba tvoj názor na ten návrh. suhlasis/nesuhlasis, resp. s cim ano a s cim nie?

    V predchádzajúcich príspevkoch som napísal, čo sa mi na ich návrhu páči (principiálne), teraz sa pokúsim napísať svoj názor aspoň na časť ich „projektu“, lebo každá časť poskytuje určitý priestor na diskusiu i keď myslím, že Atolm to už svojim spôsobom podal celkom komplexne - pár príspevkami, ktoré pravdepodobne neboli správne autormi pochopené a myslím, že najbližšiu dobu ani správne pochopené nebudú..., a viete prečo? Lebo autori tohto projektu myslia v tých „dimenziách“ (ináč to nazvať neviem), v ktorých boli vychovávaní (tak, ako aj drvivá väčšina z nás ostatných,... v rodinách, na školách a inde v spoločnosti...) Atolm rozmýšľa v iných „dimenziách“, preto je aj v tejto diskusnej téme nie celkom diskutujúcimi pochopený, lebo sa snaží komplexne postaviť proti tomu, čo spôsobilo, o. i. i bezdomovectvo. Snaží sa im to povedať priamo bez okolkov. Na mňa má Balki možno miernejší pohľad a to len preto, lebo do svojich príspevkov dávam veľa kvetnatého balastu, no moje názory nie sú ďaleko od Atolmových názorov, len sú zabalené do systémových pojmov, ktoré autori (hovorím o Balkim a Beatrix) lepšie môžu pochopiť. Preto ich lepšie chápu, lebo vychádzajú zo zabehnutého systému a slov tejto spoločnosti, sme na ne všetci zvyknutí, máme vytvorené vlastné vzorce správania, čo je urážlivé a čo nie, ako sa máme správať a ako nie, ... atď., atď. Už nevieme postrehnúť v návale kvanta týchto slov, čo je správne a čo nie... No, ale vrátim sa k mojej odpovedi: skúsim vybrať jednu časť ich projektu a okomentovať ju, napr.: „... a ich postupné zaradenie do spoločnosti“. Čo majú autori na mysli s tým postupným zaradením do spoločnosti? Viete, toto je principiálna otázka a napáda ma pri nej jedna odpoveď. Podobné postupné zaradenie do spoločnosti sme už viackrát zažili, vyvrcholilo to napríklad v auguste 1968. Vtedy nás tiež iba niekto chcel postupne zaradiť späť do spoločnosti. A keď sme nechceli dobrovoľne, použil na nás tzv. represívnu zložku. A hneď sme boli zaradení. „Vymizla“ nezamestnanosť, „vymizlo“ bezdomovectvo,... atď. Myslíte si, že autor „tohto projektu /myslím, že to bol Lenin/“, to myslel zle? Myslíte, že mám pokračovať? Tiež to bolo najprv na báze dobrovoľnosti a potom prišla represívna zložka. Podobných analógií, ktoré sa sporadicky objavovali v našich ďalekých aj blízkych dejinách bolo omnoho viac. A viete prečo? Atolm Vám to JASNE už dlhšiu dobu hovorí. Lebo tieto projekty nemajú základ v ľudskej prirodzenosti, jednoduchej podstate, v ktorej má SLOBODNÝ človek rásť ako duchovne, tak i materiálne. Jedno ide ruka v ruke s druhým. Takéto projekty sú veľmi jednostranné... Čo bolo zámerom pri formovaní prvotnej myšlienky pri tvorbe tohto projektu... Na to nech si skúsia odpovedať Balki a Beatrix... i tí ostatní. Týmto nechcem odsúdiť ich snahu o celkové zlepšenie našej spoločnosti, skôr naopak, len sa treba reálne pozrieť na PRÍČINY problémov, ktoré chcú projektom riešiť.
    S pozdravom. Mravec


    2008-03-07 12:12:30

    dobry den. beatrix, balki, vazim si ze ste prejavili zaujem o riesenie problemu, ktory sa netyka len vas. navyse je to riesenie dost dobre prepracovane.. Celkom sa mi paci aj ta, ako ste to nazvali represna zlozka... Mozno niekoho poburi, ale myslim ze viem kam mierite.
    atolm, tri veci na vas: co sposobilo zmenu vasho nazoru? co tak povedat co je na tom navrhu dobre, co zle a to dobre nejakym cinom sam podporit? ved vam na tomto probleme zalezi... a tretia - preco utocite na ludi s vs. vzdelanim? zvlastne.
    mravec, po tunajsich reakciach sa beatrix a balkimu divim ze tu este pisu.. nejdu na to zle - najprv zacat o probleme hovorit a potom ist vyssie.. chyba tvoj nazor na ten navrh. suhlasis/nesuhlasis, resp. s cim ano a s cim nie?
    neviem ako budu tito dvaja pokracovat, ale skusim nieco: sam upozornim primatora a soc. urad na ich stranku a vyzvem k reakcii. komu sa chce, moze sa pridat. dakujem. pekny den

    2008-03-07 08:16:15

    Dobré ránko, Balki. Je krásne ráno, východ slnka už ožiaril náš Kriváň, všimol si si? Je čas niečo začať robiť, aby si čím skôr tieto vecí mohli všímať všetci. Bohatí aj chudobní, aj domovci aj bezdomovci. Čo ideš dnes urobiť pre túto dobrú vec? Už je piatok, dni utekajú a čas sa kráti.
    Pekný deň. Mravec

    2008-03-07 07:12:36

    atolm, ked k nim nemaju odpor, asi preto je tam ciastocna prohibicia a 80 percent ludi je viac-menej abstinentmi... Urcite mas pravdu. skus si nieco o tychto krajinach precitat.. myslim ze sa mame vela co od nich ucit. Po stranke ekonomickej, ekologickej, socialnej, vzdelanostnej, ludskej... po vsetkych.

    2008-03-07 07:10:01

    saskia, ked si precitas pozornejsie prispevky, zistis, ze existenciu kempu nenapadame. berieme to ale len ako prvy krok. Pomohlo to k tomu aby sa o teme hovorilo a pomohlo to par ludom. Ale nas navrh ide dalej a hlbsie! keby ste si ho precitali pozorne.. Ved ja sam tam chcem zatiahnut vladnymi pakmi.. Vzbudit diskusiu.Ked sa vyriesi dosledok, da sa ist dalej. Byvali bezdomovci mozu napriklad ukazovat sucansym skolakom, kam sa mozu dostat, ak si neda pozor...
    A stojim si za slovom: atolm si vytiera rit ludmi, ktori dokazali milion krat viac ako on. Len pre to to urobil ze maju titul? Je to choroba? Preco komunikacia s mravcom prebieha "trosku" inak?

    2008-03-06 21:00:21

    saskia, je to v pohode, aj ostrejšia výmena názorov dokáže provokovať k činom, a my nie sme s cukru a zažili sme už aj na tomto fore aj urážky vačšieho kalibru, a pritom s nás neubudlo a nebol som len ja urážaný, aj kojenec, aj mnohí iní, aj ty ako spravodlivý človek tohoto fora.
    Tých par ludí čo tu prispeva sa trochu poznáme /aspon cez forum, i ked nie osobne/ a je aj dobre že to tu nikedy iskrí, lepšie ako len suché slová.
    Balki a betarix, možno dotiahnu svoj zámer do zdarného konca, dobre by bolo a my im aspon pripravíme chodníky aby dobre pochodili.
    kemp je len experiment, a prídu možno po nom iné komplexné riešenia ktoré vy&riešia vela vecí v jednom, ak nezabudneme na ľudský prístup o ktorom som hovoril.
    Napadlo ma balki a beatrix, že prečo v severských krajinách nepoznajú bežné negatívne prejavy alkoholizmu ako u nás. V prvom rade nemajú taký odpor k alkoholikom ako u nás, berú ich ako súčasť života, preto na verejnosti nerobia taký bordel.
    Opitý človek zacíti odpor a nenávisť /otvorená emociálna sféra/ a reaguje ašte vatším odporom a jeho verbálny či fyzický prejav môže byť len negatívny ako reakcia na okolie.
    Takže osveta by bola namieste aby nevznikali značistené miesta v parkoch, no samozrejme to rieši len dôsledky.
    No vedeli by sme keby sme chceli riešiť aj príčiny, len to chce poriadnu sebareflexiu každého, no hlavne tých čo im to vadí, lebo oni majú najvačie páky na zmenu.

    2008-03-06 20:11:03

    Beatrix, balki, neurážajte sa, skutočne Vás nik nenapadá. Už som tu navrhla, aby ste si pozorne, bez negatívnych emocií prečítali príspevky Atolma aj u iných tém. Napr. Kemp pre bezdomovcov v Priekope. Tu nájdete napr príspevok Mravca. Z kempu pre bezdomovcov sa pomaly, ale isto stáva pekne upravená časť mestas bežnými staros´tami a radosťami. Má sveje "špecifiká", nomnohé aktivity týchto ľudí sú veľakrát príkladom i ostatným častia mesta. Další príspevok ml2 .Mne osobne sa velmi páči tento projekt. Každý človek si zaslúži druhú šancu. Veď čo je na tom zlé?Keď sa štát nedokáže postarať o takýchto ľudí, musia to robiťbuď socialne inštitúcie, alebo nejaký jednotlivec. TEN pán, ktorý zriadil tento verejný kemp, ho zaviedol s myšlienkou pomocť postarať sa o ľudí bez domova. Postavil to na svojom pozemku a tí ľudia tam nerobia nič zle.Žijú po svojom, starajú sa nielen o sebba, ale aj o dobytok. Snažia sa byť užitoční a sebestační. atď....... Beatrix, balki doporučujem navštíviť týcto ľudí, porozprávať sa s nimi. A porozprávať sa aj s tým pánom, ktorí to pre nich urobil a robí. Volá sa p. Diškanec. Cho´dte sa pozrieť na tvár miesta. A potom si odpustite poznámky akosi pekný blb, si obyčajný chudáčik, si prmitív naozaj veľkého kalibru, nedohliadnš ďalej ako tvoj nos. Nechápeš bezdomovcov.

    2008-03-06 13:41:23

    skoda ze nam na to nik konstruktivne okrem mravca nenapisal.. ja som na ten pocin hrdy...

    2008-03-06 12:07:25

    Mimochodom ta praca je viac Beatrix ako moja. Ja sa len snazim zistit, ci je vola nase nazory akceptovat ci dokonca aspon nieco z toho realizovat. Pretoze, ako obaja piseme, sucasne aktivity, t.j. budovanie samotnych ubytovni ci noclaharni je malo. Je to prvy krok.

    2008-03-06 12:03:33

    Mravec, konecne slovo do bitky.. Aj ked.. skusam na to ist skor opacnou cestou - najprv skusit ci aj ini maju zaujem nieco riesit, ci im je problem lahostajny.. A ci niekto neprinesie na tuto temu nieco zaujimave, pouzitelne... dik za to co si napisal.


    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 793